Slavíme památku sv. Jana Nepomuckého Neumanna

Dnes slaví Církev památku prachatického rodáka sv. Jana Nepomuckého Neumanna (1811-1860), redemptoristického kněze a misionáře, v letech 1852-1860 4. biskupa Filadelfie, tvůrce amerického katolického školství. V Prachaticích při této příležitosti probíhají velké oslavy. Zamyšlení nad svědectvím jeho života z pera Pavla Lišky naleznete ZDE.

7 Responses to Slavíme památku sv. Jana Nepomuckého Neumanna

  1. Sv. Jan Nepomuk kladl veliký důraz na katolické školy (uvádí se, že v USA založil 80 kostelů a kokem 100 škol!). Myslíte si, že by zakládal církevní školy pro to, aby se tam místo KATOLICKÉHO náboženství učila etika? Oslava je sice jedna věc, ale praxe a následování světce je věc druhá.

    • cinicius píše:

      Není pochyb o tom, že současné americké katolické školství, církevní školství obecně i BiGy JNN by jej patrně přivedly k pláči.

  2. Nea píše:

    Jo, to jo, všiml jste si, pane Biskupický, že se v současné době klade zcela nesmyslná otázka ohledně světců: jak mají být jejich myšlenky/činy ČTENY v dnešní době? Jako by nepřicházelo v úvahu, že bychom dnes jejich cestu mohli brát doslova.

    Na jednom místě na Signálech se řešilo, jak má být ČTENA reforma řádu sv. Terezie.
    Přece úplně stejně! Sama říkala, že je hanba, že se klášterní praxe odchyluje od norem zakladatelů, a že si nepřeje, aby se v budoucnosti něco z reformy měnilo.
    A jak je to dnes s podobou řádů ve srovnání s nároky jejich zakladatelů? Běda!

    • Hamish píše:

      To je prostě modernismus. Čistý.
      Aktualizace do dnešní doby je věc jedna a překrucování původních myšlenek druhá.
      Pokud chcem být opravdoví a ne falešní svědkové Krista Pána, musíme být radikální a neslevit z ideálů zakladatelů.
      Nikdo z reformátorů řádů a kongregací nešel cestou snazší přístupnosti, kompromisů se světem. Ale naopak cestou radikality a bezpodmínečného návratu ke kořenům.

    • Ano, relativismus dosahuje obludných rozměrů. Jeden současný mi biskup dokonce vážně říkal, že sv. Jan Nepomucký nám už dnes nemá co říci, že prý dnes k nám mluví jiní světci, jako třeba Matka Tereza. To je naprostá nehoráznost, světec zůstává světcem a vzorem v každé době!

    • Václav píše:

      Zajímavé je že jednu věc ta proroctví mají společnou. Prorokují mnohá protivenství i zrady ale vyplývá z nich že svatý otec vydrží až do konce a neselže, tak jak předpověděl Pán Ježíš svatému Petrovi. I ten byl mnohokrát v řetězech, bit a mučen a nakonec ukřižován hlavou dolů. Nesmíme přeceňovat problémy své doby a bát se, pro to jsme nebyli stvořeni. Nejlepší co můžeme udělat je modlit se na úmysl svatého otce. Aby byl v souladu s úmyslem Božím a aby se plně a beze zbytku naplnil. Každá kapka vody je dobrá a může to být právě ona která doplní studnu nebo celé moře tak jak je třeba.

Napsat komentář