Svatý týden 2014 ve vyšebrodském klášteře

Klášterní kostel

Pro víceré dotazy čtenářů jsem po nedělní mši navštívil otce převora Justina a podrobně jsem se vyptal na možnosti prožití Svatého týdne ve vyšebrodském klášteře. Nuže, zde je snad dostatečně vyčerpávající soubor informací…

Vyšebrodský klášter velice rád otevře své brány věřícím a srdečně je zve na bohoslužby i na modlitby mnichů, jeho kněží také rádi poskytnou návštěvníkům i svátost smíření (vždy před bohoslužbou, případně po domluvě i jindy).

Rád by poskytl i možnost i celotýdenního pobytu, zde však bohužel naráží na problém, že až donedávna měl řád vrácenu pouze malou část klášterního areálu, v níž bylo možno zřídit jen velmi skromný počet pokojů pro hosty. Nově zrestituovaná část sice poskytuje prostor pro velké množství pokojů, nicméně pro neexistenci efektivního vytápění (jehož zbudování je plánováno na toto léto) je obyvatelná pouze v létě, takže letos ji ještě nebude možné využít.

Pokud se tedy objeví větší počet zájemců (a on už se vlastně dávno objevil), nebude je kde v klášteře ubytovat a ti nadbyteční budou muset bydlet jinde a do kláštera docházet. Dobrou zprávou je, že ve Vyšším Brodě existuje slušná sbírka ubytovacích zařízení, která by v této době měla mít ještě poměrně málo hostů, takže by neměl být problém sehnat cenově přijatelné ubytování. Otec převor slibuje, že se pokusí nějaké domluvit.

Takže pokud máte zájem, pokuste se otce převora kontaktovat na emailu cist.klaster@vyssibrod.cz či tel. čísle 602 156 127 a uvidíte. Počítejte ale s tím, že je to mnich: přese mše, chórové modlitby, snídani a oběd (večeři mniši o postu nemají) nezvedá telefon a za tu dobu se mu na něm může nahromadit hodně zmeškaných hovorů – takže v případě volání volte rozumně čas a nenechte se odradit prvotními neúspěchy.

Program bohoslužeb

Květná neděle (13. 4): liturgie začne v 10:00 procesím a svěcením ratolestí, poté bude následovat slavná asistovaná Mše svatá v klášterním kostele.

Po-St (14.-16. 4.): Mše svaté normálně v 6:45

Zelený čtvrtek (17.4): Mše svatá začne v 18:00 v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie, poté až do 22:00 možnost adorace v Getsemanské zahradě.

Velký pátek (18. 4.): v 15:00 začne pobožnost křížové cesty s lidovým zpěvem. V 18:00 začnou obřady z Umučení Páně: Zpívané pašije, Lamentace a Uctívání Kříže, při nichž zajistí hudební doprovod literáti z Netolic. Po nich bude až do 22:00 následovat adorace u Božího hrobu.

Bílá sobota (19. 4.): po celý den bude možnost adorace u Božího hrobu, ve 20:00 začne Vigilie Vzkříšení, poté slavná asistovaná Mše svatá s velikonočními zpěvy v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Hod Boží velikonoční (20. 4.): slavná asistovaná Mše svatá v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie začne v 10:00, hudební doprovod zajistí literáti z Netolic. Po bohoslužbě bude následovat setkání tradičních katolíků.

Pondělí velikonoční (21. 4.): slavná asistovaná Mše svatá s cisterciáckým ordináriem začne v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v 10:00.

Aktualizace:

O velikonočním Triduu a na Hod Boží bude otevřen nouzový vjezd pro auta do areálu kláštera přes areál klášterního pivovaru (oprava vjezdu Rožmberskou branou dosud neskončila).

Ignác Pospíšil

1 Responses to Svatý týden 2014 ve vyšebrodském klášteře

  1. […] Je doba postní, takže ti z nás, kdož nejsou z nějakého závažného důvodu dispensováni, by měli mimo neděle a oba velké svátky dodržovat alespoň půst újmy. Přehled tradičních liturgií od Květné neděle po Velikonoční pondělí naleznete ZDE. Informace o Svatém týdnu ve vyšebrodském klášteře naleznete ZDE. […]

Napsat komentář