Více o volbách v USA

Přesné výsledky + podrobnosti o neobvyklém průběhu doplňovacích voleb do Kongresu ve 23. distriktu New York.

Virgínia:

Republikáni drtivě zvítězili, s dvojciferným rozdílem vyhráli všechny tři posty: guvernéra, viceguvernéra i vrchního státního návladního.

New Jersey:

Republikán Christie v boji o guvernérský post o 4 % porazil obhajujícího demokrata Corzineho v tradiční baště demokratů, navzdory osobní angažovanosti prezidenta Obamy v Corzineho kampani.

Starosta New Yorku:

Obhajující republikán Blomberg o 5 % porazil demokrata Thompsona (pro Thompsona velmi dobrý výsledek).

Doplňovací volby do Kongresu: 23. distrikt New York

Jediný zásah demokratů a velký skandál republikánů – demokratický kadidát Bill Owens porazil o 3 % kandidáta konzervativní strany Douga Hoffmana. Tyto volby byly velice zjímavé, protože ukázaly výraznou změnu v preferencích republikánských voličů a zároveň přinesly obrovskou ostudu místní republikánské reprezentaci.

Místní funkcionáři vybrali do mimořádných voleb na republikánskou stranu extrémně liberální Dierdre Scozzafavu, vyznačující se například podporou potratů a homosexuálních svazků. Byl to tragický omyl, neboť jejich konzervativní voliči takovouto kandidátku odmítli: nesehnala dostatek prostředků na kampaň a poslední říjnové průzkumy jí předpověděly zisk pouhých 6 % hlasů.

Zhrzená Scozzafava stáhla kandidaturu a navzdory tomu, že republikánské elity i většina voličů upřednostňovaly kandidáta jim blízké konzervativní strany, doporučila svým stoupencům volit demokrata Owense. Příznivci i funkcionáři republikánské i konzervativní strany pochopitelně zuřili a mluvili o zradě a o nečestných obchodech. Těsný výsledek je v tomto ohledu určitě neuklidní.

Jedno je jisté: průběh těchto voleb jasně naznačil, že liberální křídlo republikánů čekají těžké časy. Republikánští voliči dnes jeho ideím definitivně nepřejí a po tom, co předvedla Scozzafava, se jejich důvěra v jeho reprezentanty nepochybně ještě zmenší.

Stát Maine

Proběhlo referendum na ochranu rodiny. Vypadá to, že zastánci tradiční rodiny těsně zvítězili a možnost homosexuálního manželství odmítli.

3 Responses to Více o volbách v USA

  1. […] Aktuality Just another WordPress.com weblog « Více o volbách v USA […]

  2. […] byť možná těsně. Odpůrci reformy ale doufají, že po demokraty a pro-choice kandidáty dosti neúspěšné volby z tohoto týdne znejistí některé její podporovatele a naopak podpoří její […]

  3. […] opravdu vřelá nálada. Demokraté nejdříve utrpěli malý, ale velmi bolestivý a ponižující neúspěch ve volbách, aby poté, s odřenýma ušima a pocuchanou fasádou, protlačili Kongresem, v němž mají […]

Napsat komentář