Signály pro dělení Církve na předkoncilní a pokoncilní?

Jakkoliv papež Benedikt XVI. zdůrazňuje kontinuitu v Katolické církvi a odmítá považovat II. vatikánský koncil za zlomový bod v dějinách Církve, ale chápe jej jako integrální součást dvoutisícileté tradice Katolické církve, na Signálech, stránkách sponzorovaných ČBK, jeden z bloggerů, ing. arch. František, tvrdí, že po koncilu se Církev rozdělila na dvě větve – na tradicionalistickou, středověkou církev a na moderní smířlivou, k níž se přihlásily i Signály. Toto zcestné rozdělování Církve a lidí v ní, které zcela odporuje katolickému učení, se děje za tichého přihlížení RT Signálů, který od 8.11. vyhlásil týden modliteb za Signály, kde prosí také o jednotu mezi uživateli.

Ing. architekt Němec ve svém nadšení pro moderní tolerantní církev zapomíná, že encyklika Humanae vitae, kterou odmítl v jednom svém příspěvku a navrhl ji reformulovat, je dokumentem pokoncilním. To platí rovněž o dokumentu o lidské sexualitě Persona humana, s jehož závěry byly jeho minulé příspěvky o sexu v rozporu. Názory pana Němce na morálku kolidovaly také s pokoncilní encyklikou Veritatis splendor, jeho názory na právní úpravu potratů byly v rozporu s encyklikou Evangelium vitae, rovněž pokoncilní. Naskýtá se otázka, jesli blogger František Němec vůbec tuší, že i po II. vatikánském koncilu existuje závazné církevní učení, které navazuje na učení předkoncilní.

Domnívám se, že tento těžce desinterpretující a rozdělující příspěvek by neměl RT Signálů nechat bez reakce, pokud nechce činit dojem, že přitakává Němcovým nepoučeným a zcestným závěrům.

3 Responses to Signály pro dělení Církve na předkoncilní a pokoncilní?

  1. Pavel píše:

    Musím se Ing. architeka Němce zastat. Následující citát je jeho komentář pod blogem. On je vlastně na straně pisatele tohoto článku, jen je nepochopen. Jistě to myslí dobře, o že to špatně napsal? Nebuďte puntíčkáři a rýpalové! „Důležité je, na které straně barikády, jaksi Ti šmejdi stojí, že?“ takže slibovaný citát: „Shodneme se každopádně na tom, že relativismus (zejména mravní relativismus) je velmi špatný a stal se podhoubím pro spoustu zvlčilých demagogických směrů.“

  2. jjstodola píše:

    Ano, frankiotřiatřicetismus je mimořádně zvlčilý demagogický směr.

  3. vonrammstein píše:

    O Signálech či signálech sice nevím nic, ale štěpení Církve na tradiční a modernistickou je smutnou realitou.

Napsat komentář