Provinilci na kobereček

„…třeba jsou umělci, kteří podepíšou nějaký pamflet a je to špatný pamflet,“ takto začíná někdejší předseda vlády Milouš Jakeš svůj legendární proslov o režimu neloajálních umělcích. Nahradíme-li slovo umělec slovem kněz, můžeme tyto věty s klidem vložit do úst primasi českému, kardinálovi Miloslavu Vlkovi, který se rozhodl, že na sklonku své církevní kariéry ještě zatopí těm, co jsou neloayální vůči politice neloayality církevnímu magisteriu. Na přímý rozkaz kardinála Vlka si generální vikář arcidiecéze pražské mons. Michael Slavík zve jednoho po druhém na kobereček kněze, kteří si troufli podepsat otevřený dopis proti porušování liturgických předpisů při papežské liturgii ve Staré Boleslavi.

Vzhledem k tomu, že jeden se signatářů dopisu Tisíceré díky, v němž je vysloveno přání, aby katolickou církev nerozdělovaly spory o tom, který hudební styl je k oslavě Boha, či k liturgickému doprovodu vhodný, a který nikoli , salesián P. Jiří Veselý z Brna (č. 868), navrhuje ze samé touhy po pluralitě a dialogu ukončit pracovní smluvy varhaníkům-signatářům uvedeným v http://dopis.varhanici.info/, můžeme si být jisti, odkud vítr vane a komu by se obnova liturgické hudby v České republice nelíbila. Znepříjemňovat život, šířit atmosféru strachu a zoufalství nad vlastním počínáním, to je stará ďáblova taktika.

Modleme se, aby kněží pražské arcidiecéze, kterým jde o důstojnou oslavu Pána při liturgii, v této zkoušce, kterou musí přijmout jako drobnou pozornost z rukou odcházejícího arcibiskupa, obstáli se ctí služebníků Kristových.

Aktualizace: Podle posledních zpráv jsou tito kněží pozváni hromadně, a to na 11 hod. toto úterý. Vzpomeňme na ně v modlitbě!

17 Responses to Provinilci na kobereček

  1. cinicius píše:

    Jde o věc velmi smutnou, nicméně ta jedovatost mi připadá značně přehnaná…

  2. cinicius píše:

    Především i odcházející arcibiskup je stále arcibiskupem. Jinak ve zprávě mi chybí, jestli kobereček má nějaké další reálné důsledky – pokud ne, tak si troufám tvrdit, že to není nijak zvlášť závažná věc, protože samotný kobereček a černý puntík u odcházejícího arcibiskupa či jeho generálního vikáře se jistě dá přežít bez větších následků.

  3. jjstodola píše:

    To je fakt, možná dostanou pochvalu za statečnost, že se nebáli postavit všemocné Sekci pro mládež, pro kterou neplatí liturgické předpisy a která má na mladé lidi takový výborný vliv, že sice nejsou schopni napsat správně česky větu, ale dělají sebevědomé zápisy z „porad“, jak to zaonačit, aby se zbavili posledních katolíků.

  4. jjstodola píše:

    Arcibiskup Vlk je pořád arcibiskup Vlk a pater Hurt je pořád pater Hurt. Ale Církev není soukromá firma těch, kteří od Krista dostali důvěru mít nějaké postavení v hierarchii. Čím výše je kdo postavený, tím větší z toho pro něj plyne zodpovědnost, jak se píše v jednom pěkném článku na Duších. Pokud někdo používá své autority tak, aby šikanoval ty, co měli tu vůli postavit se proti zaneřádění liturgie brakem nejhrubšího zrna, protože už to znevažování Krista nemohli snést, pak se dopouští svévole. Bůh mu buď milostiv…

  5. Jana Solem píše:

    Je zajimave, ze v Norsku, kde bydlim, se podobna petice (http://www.appelloalpapa.blogspot.com/) komentovala na oficialnich strankach biskupstvi jako iniciativa „prednich evropskych umelcu a intelektualu“. Jsou tam podepsani stejni lide jako na te petici varhaniku…

  6. jjstodola píše:

    Jádro pudla bude v tom, že ta petice papeži neusvědčuje konkrétně norského biskupa ze selhání.

  7. cinicius píše:

    @jjstodola7:44pm:

    Vidím, že jsi můj článek četl pozorně. Pak tedy ale jistě uznáš, že povinnosti jsou i na straně žurnalisty. 🙂 Shrnul bych je větou „Méně jedu, více faktů.“ a doplnil to poznámkou „Jed fakta nenahradí…“ Co ty na to?

  8. jjstodola píše:

    Že jednání se signatáři dopisu, na který mají laici i kněží v Katolické církvi plné právo, připomíná jednání totalitního režimu, že příznivci popu a roku mají plná ústa dialogu, ale volají po trestech, že jejich falešné chování a nenávist, kterou šíří, poukazuje na ďábelský původ, to všechno jsou FAKTA.

  9. Maftík píše:

    No to je vskutku neuvěřitelné 😦

  10. -tn- píše:

    Ano – velmi těžko uvěřitelné…

  11. kopr píše:

    Ať žije bolševik

  12. kopr píše:

    samozřejmě je to ironie,pro ty,kteři by to nepochopili

  13. kopr píše:

    Protože jsem si myslel,že už něco takového není možné,ale skutečnost je jiná

  14. Jan píše:

    Modleme se za nového arcipastýře, aby byl dobrý, moudrý a svatý!

  15. […] podepsali Otevřený dopis mladých lidí všeho věku o liturgii, jsou na příkaz kardinála Vlka zváni na kobereček ke generálnímu vikáři arcidiecéze. Otec kardinál se zřejmě rozhodl, že alespoň svůj […]

  16. […] J. Stodola: Provinilci na kobereček (492 […]

  17. Quido píše:

    Panu „monarchistovi“ Čejkovi ještě doporučuji přečíst zajímavý článek na monarchistickém webu
    pod odkazem:

    http://monarchiacatholica.blog.cz/rubrika/habsburska-monarchie-donaumonarchie

    a sice

    Zatím nezveřejněný dopis věrného čtenáře časopisu Te Deum – Ein bissher unveröffentlichter Leserbrief an die Zeitschrift Te Deum
    21. srpna 2010 v 11:32

    Také i proto, že je současně šéfredaktorem Te Deum a tedy osobou najvýš povolanou.Třeba by to mohlo přispět k tomu, aby se pan monarchista přestal navážet do monarchie ve věcech, kde monarchii křivdí.

Napsat komentář