Jan Vokál biskupem královéhradeckým

Papež Benedikt XVI. jmenoval novým biskupem královéhradeckým monsignora Jan Vokála. Více např. ZDE.

K diskusím níže:

Duše a hvězdy poskytují na svých stránkách prostor k pokud možno svobodné a otevřené diskusi nad články a příspěvky, které čtenářům předkládají. Nemohou ovšem ručit za správnost diskusních příspěvků, které také pochopitelně nemusí vyjadřovat názory redakce. Off topic příspěvky a příspěvky obsahující nemístné vulgarity nebo urážky budou mazány, nicméně berte na vědomí, že diskuse má takový objem, že správci ji často nestíhají pročíst celou.

23 Responses to Jan Vokál biskupem královéhradeckým

  1. lukáš krutský píše:

    Jenom dotaz,úplně mimo.Neporadí mi někdo,kam jít v neděli v Praze na mši svatou?Vím,jen o Dominikánech.

  2. lukáš krutský píše:

    dopoledne asi nic že?

  3. Semper píše:

    Myslím, že nový pan biskup královéhradecký je takříkajíc „papežovým mužem“. Bude pravděpodobně dost konservativní, určitě ne pokrokář…

    • Lukáš Biskupický píše:

      P. Miloslav Fiala k osobě J. Vokála poskytl pýthické vyjádření: „Je to muž středu, jeho centrismus, který se projevuje v názoru na postavení církve v postmoderní společnosti, vyhoví náročným požadavkům současné společnosti na představitele církve. Věřím, že naplní i očekávání věřících“ .

      LB: Vpravdě „diplomatické“ prohlášení. Záleží na tom, co si kdo pod tím středem představuje – pokud je to střední cesta mezi modernismem a katolictvím, pak ani to není správná cesta. Ale to se vše ukáže, nejpozději do dvou let se ukáže…

      • Martin píše:

        p. Fiala řekl, že je nový pan biskup mužem středu, tím nám také naznačil, že existují mezi klérem muži nalevo a na pravo a vpředu a vzadu. Hlavně, že nový pan biskup nejni řeholník, protože si myslím, že máme k mizivému stavu řeholníku poměrně hodně řeholních biskupů.A doufám, že nejni u fokolarí… a nebo v jiném, jak moudří lidé říkají ,,čertovském“ spolku.

    • Felix píše:

      – „papežovým mužem“ míníte prosím „liberálně konservativní“?
      – a taky pamatuji jedno české biskupské svěcení, kde nový biskup se v řeči přihlásil k odkazu“sv. Pia X.“ – ale pak až dodneška o tom nikdy nemluvil, vzpomíná si někdo, nebo všiml si tehdy někdo“?

  4. Semper píše:

    V CV nového pana biskupa se uvádí, že byl mnoho let (tuším, že třináct) sekretářem italského kuriálního kardinála Corrada Bafileho. Zdá se mi, že je dost věcí spojovalo, třeba cesta ke kněžství, právnické vzdělání atpod.

    >Kardinál Corrado Bafile (nar.1903) studoval chemii na universitě v Mnichově a poté hospodářské právo (ve 30. letech 20.stol.) v Římě a v Mnichově. Po získání titulu doktora práv působil šest let jako advokát v Mnichově a v Římě. Teologii absolvoval až v r. 1936 a téhož roku byl Římě vysvěcen na kněze. Po dalším studiu na diplomatické akademii vstoupil do zahraniční služby Svatého stolce. Současně byl kněžsky činný v Mariánské legii. V letech 1960 – 1975 byl Mons. Bafile jmenován apoštolským nunciem v Německu (SRN), kde navázal osobní přátelství s tehdejším kancléřem Konrádem Adenauerem. Pro svůj velký diplomatický vliv ( byl – jak velí tradice- mluvčím diplomatického sboru akreditovaného v Bonnu) a konservativní postoje, byl Mons. Bafile přezdíván “ Tigr v sametovém rouchu“. Od r. 1976 proprefektem kongregace pro svatořečení, kardinálem kreován v květnu 1976. Dožil se požehnaného věku 102 let, zemřel 2. února 2005.<

    Vyšmejdil jsem to zde:
    http://www.worldlingo.com/ma/dewiki/en/Corrado_Bafile

    Tak myslím, že ho HK přichází opravdu dobrý (možná skvělý) pastýř a gratuluji.

    • Jan - msgre Vokál a msgre Škarvada píše:

      Také se zapomíná, že msgre. Vokál byl pravděpodobně „Škarvadův člověk“.:) Ať se na to dívají zdejší diskutéři jakkoli, msgre. Jaroslav Škarvada se snažil podporovat dobré lidi. (alespoň si to myslím)
      Pax
      Jan

  5. karmelita píše:

    Už bylo na čase! Asi v Římě konečně pochopili, že byť jsme v Česku (zatím) ještě neupadli tak hluboko jako např. v Belgii a Rakousku, tak že to zde už také potřebuje všechno trochu „srovnat“ – postupující úpadek eucharistické a mariánské úcty atd. Doufejme, že konečně svítá na lepší časy…

  6. Hamish píše:

    Je to Ratzingeruv hoch.
    Obdobne, jako je jim Baxant.
    Pokud to znamena tradicni ritus v katedrale a jinak smradek, teplicko, nic nedelani, dekuji, nechci.
    Rad se necham prekvapit, ale az prilis mi to pripomina jasani nad zminovanym Baxantem, ktery nakonec taky vymeknul.

    • Lukáš Biskupický píše:

      To že někdo někde odslouží tradiční mši sv. vůbec nic neznamená, resp. důvody pro to mohou být tak různé, jako když dnes některý kněz chodí v klerice či vystupuje na kazatelnu, ale myšlením je to modernista se vším všudy…

    • Václav píše:

      Otce bp. Baxanta za „vyměknutí“ odměnili tím, že mu „jeho“ Přibyla nejemnovali biskupem. Podle mého názoru bude časem následovat sesazení P. Přibyla z postu gen. vikáře a návrat zpět do některého z klášterů CSsR, nebo naopak zhroucení bp. Baxanta a následná správa diecéze jím.

      Pokud bude P. Přibyl sesazen z GVLT, vidím jako pravděpodobného nového GV P. Józefa Szeligu, a cestu k naplnění předpovědi, že k obnově dojde, až se biskupem stane Polák, ne nutně přímo v jeho osobě.

      • pan Contras píše:

        Ještě abych to doplnil. Netvrdím, že nemůže přijít zázrak, pouze se řídím zásadou ut in pluribus a co se děje obvykle to se bude dít i zde a nyní.

        Jestliže Řím jmenuje biskupy liberály, novusordisty a nekatolíky, bude tomu tak pravděpodobně i nadále.

      • Semper píše:

        P.Pribyl uspesne likvidoval Svatou Horu jako poutni misto. Mons.Baxant tak musel vedet, koho si do LT bere…

        Ale jinak me, to co pisete neprekvapuje.

        • Martin píše:

          Ta likvidace poutních míst je pravděpodobně plánovaná akce. U nás poutní místo Králíky nechal pan biskup Duka také téměř vymřít!

  7. Arkadius Klement píše:

    Přinejmenším nebude pravděpodobně držet jednotu z FOKO. Tedy aspoň se o to bude snažit. Nebude to mít lehké. Je třeba si také uvědomit to, že papež může brát jen z toho, co má k dispozici. Vzhledem k některým jiným předpokládaným kandidátům to může být asi nejlepší z možných. Doufejme v to a podopořme ho přinejmenším modlitbou.

  8. ivka píše:

    U nás v litom.diecézi jsme měli několik předčasných radostí z volby nového sídelního biskupa.
    V Hradci to jistí P.Maria, neboť nový biskup si zvolil za heslo „Pod ochranu Tvou…“ :O)

  9. Radek Rejšek píše:

    No, něco jsem zaslech o tom, že snad by P.Zbygniew Czendlik (jistě všem známý) měl časem dostat v diecézi jakýsi dost významný post. Nevím, co si o tom myslet, třeba jde jen o drb. Ale jestli chcete něco skutečně „bombastického“ z této diecéze vidět, tak se zkuste proklikat na stránky kostela v Horní Brusnici v této diecézi. No comment…

Napsat komentář