Miroslav Rovenský: lidovci musí jít více s dobou a nekritizovat potraty

Doporučuji k přečtení rozhovor s Miroslavem Rovenským, lidoveckým kandidátem na senátora pro Kladensko. Já odtamtud nejsem a tudíž se mne to příliš netýká, nicméně i tak si neodpustím poznámku, že pokud bych se rozhodoval na základě tohoto rozhovoru, pana Rovenského bych rozhodně nevolil. A jen doufám, že nám v něm neukazuje budoucnost KDU-ČSL, protože pokud by se v ní jeho vize měla uplatnit, nevolil bych ani tu.

Ignác Pospíšil

K diskusím níže:

Duše a hvězdy poskytují na svých stránkách prostor k pokud možno svobodné a otevřené diskusi nad články a příspěvky, které čtenářům předkládají. Nemohou ovšem ručit za správnost diskusních příspěvků, které také pochopitelně nemusí vyjadřovat názory redakce. Off topic příspěvky a příspěvky obsahující nemístné vulgarity nebo urážky budou mazány, nicméně berte na vědomí, že diskuse má takový objem, že správci ji často nestíhají pročíst celou.

24 Responses to Miroslav Rovenský: lidovci musí jít více s dobou a nekritizovat potraty

  1. vdavid píše:

    Ignáci, je vidět, že nevíš, kdo jsou další kandidáti, protože z toho výběru má stále nejrozumnější názory. A to i na potraty.

    „Já si myslím, že bude zásadní odklon od vyhraněných názorů na některé věci, které jsou dnes veřejností vnímány jako negativa lidové strany. Přístup k potratům, třeba.

    * Že by odklon od rodiny?

    Rodinu máme stále jako jednu z priorit. Ale do budoucna není možné, abychom takové věci jako potraty kritizovali. Spíš než mentorování je třeba k tomu přistupovat diferencovaně a raději podat pomocnou ruku.

    * To si myslí všichni u lidovců?

    Zatím existuje více názorů.

    * Vy byste své ženě umožnil jít na potrat?

    Ne, to zcela určitě ne.“

    • cinicius píše:

      Politik „křesťanské strany“, který tvrdí, že jeho strana nesmí potraty ani kritizovat, je naprosto nepřijatelný. Nejen protože je nepřijatelný, ale i protože jeho volba by byla přímou podporou „páté kolony“ ohrožující křesťanskost KDU-ČSL. To už je lepší nejít k volbám, pokud nikdo lepší není…

      • vdavid píše:

        Já potraty kritizuji, ale ne z pozici člena a fcionáře KDU.

        • cinicius píše:

          Od členů a funkcionářů (a především zákonodárců) KDU-ČSL očekávám, že z titulu této pozice budou bojovat proti potratům. Nebo ať vyškrtnou K ze svého názvu a otevřeně řeknou že nejsou křesťany a že stojí proti křesťanské politice. Třetí cesta v této věci není.

          • VlaM píše:

            Naprosto souhlasím. Pokud volím (prý) křesťanskou stranu, chci vědět, kam moji zástupci patří, pro a proti čemu budou hlasovat a jaké postoje budou prosazovat. Strana, kde „existuje více názorů“ na klíčové otázky křesťanskodemokratické politiky, mě nezajímá.
            .
            A ještě jednu věc: Nepotřebuji akcentovat všeobecně adorovaný ekonomický rozvoj, ale očekávám politickou podporu mravní obrody společnosti. Věřím, že všechno ostatní nám pak bude přidáno.

    • Katolický křesťan - politik a potraty - Od Jana píše:

      Ne. Pokud je někdo katolický křesťan, „vzorný otec rodiny“ a POLITIK, tak je jeho povinností kritizovat zabíjení nenarozených dětí. A všemi mravně dovolenými prostředky se snažit chránit nenarozené děti. Skutečný křesťan je dnes v Evropě poslední (a doufám opět první) „curator ventris“, který nemá právo mlčet!

      Politik křesťanské strany může a nemusí podporovat současné EU, může a nemusí podat ruku dalajlámovi, může a nemusí podporovat různé daňové reformy. Ale nesmí mlčet – k zabíjení dětí (a to nejen nenarozených ) – např. ani k morálnímu zabíjení dětí – např. patologickou sexuální výchovou ve školách…..(to je samozřejmě zcela jiná otázka v jiné rovině…)
      Pax
      Jan

  2. reakce na vdavid píše:

    souhlas.

  3. brontochundelka píše:

    Výsledkem je, že slovo „křesťanský“ již nenese žádný význam, nic neoznačuje a lze je použít nebo nepoužít v jakémkoliv sdělení, aniž by se tím změnil jeho smysl.

  4. Felix píše:

    Pane Pospíšile, tak jsem ve chvilce odpočinku vyhověl Vašemu doporučení. Ten člověk především není křesťan, jen se za křesťana považuje. A zřejmě ho tak považují i mnozí jiní. Je to běžný trotl 20./21. století, hlupák. Ty potraty nejsou to nejhorší v tom článku. Nejhorší je, že plká čili žvaní, čili breptá, čili vyměšuje řeč. On už neumí usuzovat. Umí jedno: plkaž tak, že to vyhovuje mediím. A pokud se ponoříte do médií, tam nic jiného nevidíte, než plkání, obluzování. A tak berte, prosím, i ty jeho výrony o potratech. On neví, nerozumí, jak by mol chápat, kdo to je člověk. Pochopte, on není zlý, on je jen blbý, přesněji (patrně už od mala – jak časté!) zblblý. Zlý se stane ve chvíli, kdy tu je někdo, nebou jsou někteří, kteří na jeho dlouhodobé zpitomění ukáží – třeba tak, že půjdou tvrdě proti potratům. Tahdy vyskočí jak čert. V tom je jeo nebezpečí. Pokud plká je to dobrák. Pokud mu v cestu potavatíte ano ano, ne ne, začne být zlý. Ale kolik je v této době takových. Většina. Hlasují, tvoří přítomnost i buoucnost. Jediné, čemu rozumí, je realita. Třeba o vyhodí z práce a nevystačí se sociálkou. Ne bo bude nějaká krize. Tito parasiti se krizí bojí, protože krize plácání nesnášejí – jde o kejhák. Zatím se s takouvou plkající většinou nedá nic dělat. Zatím – je jich plný éter. Zatím. A věřím i tomu, že pokud bude nejlíbezněji pindající, bude i zvolen. Takový tam je! Taky většina.

  5. karmelita píše:

    Větší nesmysl, než co vyplodil pan Rovenský, se už dlouho nikde nevyskytl…:-(

  6. Jiří píše:

    Pokud by KDU-ČSL přestala hájit i právo na život nenarozených dětí, ztratila by morální právo mít ve svém názvu označení KŘESŤANSKÁ. Pak by bylo na čase, aby křesťané založili novou stranu, která skutečné křesťanské hodnoty hájit bude. Jaký pak bude osud KDU-ČSL, když jí odpadnou křesťanští voliči, si asi každý dokáže představit. Zmizí v propadlišti dějin jako již řada jiných stran. Skutečnou šanci KDU-ČSL na naší politické scéně vidím v tom zaujmout prosazováním skutečných lidských hodnot jako je morálka, mravnost, poctivost apod. Zde vidím šanci strany profilovat se jako strana, která chápe příčiny současného neutěšeného stavu společnosti a dokáže ukázat cestu k nápravě. Pokud se národ k těmto hodnotám nevrátí, pokud je politici nezačnou prosazovat, můžeme donekonečna volat po vyšší bezpečnosti, proti rostoucí kriminalitě, proti rostoucí korupci a nebude to nic platné. Řešením není zvyšovat počty policistů a útvarů, které hlídají policisty a dalších vyšších kontrolních útvarů donekonečna. Řešením je vytvářet ve společnosti takové podmínky, aby policisté byli zapotřebí v minimální míře. Aby byli tito lidé místo hlídání zapojeni do vytváření společenského bohatství a obecně do procesu rozvoje společnosti. Přemýšliví lidé by měli pochopit, že k dobré společnosti, v jaké bychom si asi všichni přáli žít, jiná cesta nevede. V prosazování takovýchto myšlenek vidím jak naději pro KDU-ČSL tak naději pro celý národ. Toleranci k zabíjení nenarozených dětí však považuji za krok zcela opačným směrem k barbarské společnosti, což je pro mě naprosto neakceptovatelné.

  7. […] minikomentář k rozhovoru pana Rovenského některé lidovce příliš nepotěšil (některé naštěstí rozhodně neznamená všechny). Ti […]

  8. Joe píše:

    * Že by odklon od rodiny?
    Rodinu máme stále jako jednu z priorit. Ale do budoucna není možné, abychom takové věci jako potraty kritizovali. Spíš než mentorování je třeba k tomu přistupovat diferencovaně a raději podat pomocnou ruku.
    * To si myslí všichni u lidovců?
    Zatím existuje více názorů.
    * Vy byste své ženě umožnil jít na potrat?
    Ne, to zcela určitě ne.“

    Já bych pan Rovenského nezatracoval. Možná to myslí dobře, jen to nešťastně vyjádřil. Odpověď na výše uvednou poslední otázku je jednoznačná a správná. Že se k potratům musí přistupovat diferencovaně s tím se taky dá souhlasit. Že je třeba mnohdy podat raději pomocnou ruku, než zakazovat, či kritizovat je také vpořádku. Mentorování nemá nikdo rád a tudíž se tím asi moc všeobecné mínění nezmění.
    CO je důležité je, že KDU-ČSL jako celek i jednotlivci musí jasně říkat, že potrat je zlo, které je třeba zastavit. A že od toho stanoviska neustoupí i když je to nepopulární. Stejně tak v jiných podobných záležitostech musí křesťanský politik říkat i jednat přesvědčivě ano je ano, ne je ne. Bít se za schválení zákona o zákazu potratů, není za současného stavu společnosti asi ten správný postup. Ale osvětou a příkladem se možná někdy dopracujeme stavu společnosti, kdy potraty bude považovat za zlo většina. A to by mělo být cílem křesťanských politiků.

  9. Jiří píše:

    Jsem přesvědčen, že křesťanský politik má především říkat pravdu tak, jak ji poznává z křesťanství. Křesťanství říká, že zabít dítě i nenarozené je vražda. I když to většina národa přijímat nebude, tak to má říkat. Minimálně k tomu má pověření od svých křesťanských voličů.
    Data Českého statistického úřadu hovoří takto :
    od r. 1958 do r. 2009:
    Živě narozených dětí: 6 897 025
    Počet potratů: 4 046 176
    Hrozné číslo. 4 miliony mrtvých úmyslně zabitých dětí!
    Má-li národ takovýto přístup k vlastním členům rodiny a vlastním potomkům, není vůbec divu, že začíná vymírat. Jak může Bůh takovému národu žehnat? Jsme civilizací, která není schopna ani sama sebe udržet při životě. Poslechněte si, co nás čeká během několika desítek let. http://www.youtube.com/watch?v=74iYg1SQREo
    Dle mého názoru evropská civilizace dospěla do takového stádia, kdy v honbě za co nejvyšším životním standardem a ze strachu před potřebou omezování tohoto standardu není schopna ani v dostatečné míře sama sebe zreprodukovat a v důsledku svých postojů vymírá. Přitom ve videozáznamu zmínění muslimové přicházejí do Evropy jako cizinci a jejich situace je podstatně obtížnější než situace tradičních obyvatel Evropy. Přesto jsou schopni se postarat o několikrát víc dětí než průměrný Evropan. Jako jejich velké plus vidím podstatně větší respekt k rodinným hodnotám, větší mravnost a víru v Boha i když z našeho křesťanského pohledu nemají o Bohu zcela správné poznání. Přesto je to jako kulturu činí životaschopnější.
    Kdo tedy bude hájit právo na život nenarozených dětí, když otcové a matky to nedělají a ani někteří křesťanští politici za ním jednoznačně nestojí? Evropa to i se svými křesťanskými kořeny nedělá. Důsledek našich zdegenerovaných evropských postojů je ten, že za pár desetiletí toto právo zde budou hájit muslimové. Čím větší váhu budou mít hlasy podporující potraty, tím dříve tato doba nastane.

    • Znaimer píše:

      Chápu vaše pohnutí, ale myslím, že je potřeba se na to podívat i z jiného úhlu pohledu. Tzv. evropská civilizace v celých svých dějinách nedělala nic jiného, než že se hnala za co nejvyšším životním standardem a měla při tom strach před nutností materiálního omezování.

      Že někdy někde existovala společnost, která by měla Maslowovu pyramidu hodnot snad nějak převrácenou, je hrozný mýtus.

      Kdyby každou neděli do kostela chodící lidé 19. století měli stejný přístup k antikoncepci či potratům jako dnes, čísla by proporčně nebyla jiná. Žádné staromilství není na místě, člověk je stále stejný.

      Konečně, až se muslimové v Evropě asimilují a ekonomicky stabilizují svou sociální pozici, jejich porodnost začne povážlivě klesat. Je to otázka max. několika málo generací.

      • cinicius píše:

        Nemáte pravdu…

      • Od Jana - není tomu tak píše:

        Není tomu tak. Pro vás pane Znaimere řeknu: právě náboženství není, jak tvrdí jistý nechvalně známý filosof Marx „opiem lidstva“, ale jedinou možností, jak pozměnit „snahu hnát se za co nejvyšším životním standardem“:). Protože lidé chodili do kostela a slyšeli pravdu Evangelia, neměli nějakou snahu mít přístup k interrupcím (považovali to totiž za zločin, babky „andělíčkářky“ neměly soukromé a kvetoucí potratové kliniky ale musely se ukrývat před četnictvem:). A šlo to dál, i v jiné rovině. Blouznivý reverend Thomas Robert Malthus, který tvrdil, že hrozí přelidnění (už na počátku 19. století!), považoval nemoci, války, antikoncepci a jiné pohromy(!) za v podstatě pozitivní. (Chesterton by asi řekl: nelidská nauka.)
        Povšimněme si, že Malthus mezi „pohromy“ (byť pozitivní:(…..:(, řadí contraceptio. Dnes je to naopak téměř „lidské právo“…:(. Co na to Maslowova pyramida:))))
        Darmo gavariť:)
        Pax
        Jan

  10. Pavel Bačgoň píše:

    Vážený pane šéfredaktore,
    četl jsem Váš příspěvek v diskuzním fóru Občanského institutu a nesmírně mě potěšil. Jste patrně první katolická osobnost, která statečně odhodila předsudky vůči údajným a mediálně neustále lživě rozviřovaným rozporům mezi členstvím v KSČM a členstvím ve kterékoliv církvi či náboženské organizaci. KSČM náboženskou svobodu občanů ČR podporuje nejvíce ze všech stran, které na současné politické scéně působí. Za to bych Vám chtěl vyjádřit podporu a nabídnout Vám další spolupráci na mediální úrovni.

    • cinicius píše:

      Vážený pane, zde muselo dojít k nějkému velkému omylu. Nevím, jaký příspěvek máte na mysli, můžete ho odkázat? Buďto jsem jej nepsal já, nebo jste jej špatně pochopil. Můj postoj ke členství v KSČM je postoj katolíka: komunistická ideologie je neslučitelná s křesťanskou vírou a katolík se členstvím v KSČM (či jakékoliv jiné straně hlásící se ke komunismu) vylučuje ze společenství Církve. Viz dekret Sv. officia potvrzující exkomunikaci všech členů a podporovatelů komunistických stran, který Pius XII. podepsal v roce 1949, viz encyklika Pia XI. Divini redemptoris, jejíž kompletní text je dostupný zde:

      http://www.kebrle.cz/katdocs/DiviniRedemptoris.htm

      Nevím, jak to dnes má KSČM s náboženskou svobodou. Ale i kdyby ustoupila od ideje pronásledování, zotročování a ničení náboženství, kterou zde komunisté systematicky realizovali v letech 1945-1989, tak to nic nemění na tom, že komunismus je idea, kterou nelze dát s křesťanstvím dohromady. Jinak můj názor na tuto stranu je uveden v tomto článku:

      K volbám: KSČM, VV a SZ

      Nepředpokládám, že by po tomto vysvětlení byla naše spolupráce ještě ve hře…

    • cinicius píše:

      Ještě doplněk: našel jsem v diskusi OI

      http://www.obcinst.cz/cs/diskusni-forum/

      příspěvek z 6. 3., který asi máte na mysli, a musím Vám sdělit, že jsem jej nepsal a že rozhodně nemohu souhlasit s tím, co je v něm napsáno.

  11. cinicius píše:

    Na pana Rovenského reagoval i Dr. Lukáš Novák:

    http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=14250

  12. BERAN píše:

    Ten pán působí trošku dojmem, že kandiduje do nějakého bundesratu za hraniční závorou… :-)))))

    http://rovensky.kdu.cz/Rekli-o-nem.aspx

Napsat komentář