Pouť na Maria Rast 2014

Maria Rast 2013

V sobotu 7. června 2014 se na Vyšebrodsku v Jižních Čechách již potřetí uskuteční tradičně katolická pouť k Panně Marii, Matce Milosti.  Poutníky srdečně zvou R.D. Zdeněk Prokeš, administrátor farnosti Vyšší Brod a správce poutního místa, a spoluorganizátoři Ignác Pospíšil a Lukáš Krutský.

Poutníci se shromáždí ve Vyšším Brodě na náměstí u vyšebrodského farního kostela sv. Bartoloměje a v cca 09:50 (tento čas je zvolen, protože vlak z Rybníka přijíždí krátce před půl desátou) vyrazí na Maria Rast am Stein, mariánské poutní místo nacházející se na severním svahu Martínkovského vrchu, který se tyčí jižně od Vyššího Brodu. Cesta vede podél zastavení křížové cesty, čehož bude využito k patřičným modlitbám.

Na Maria Rast am Stein bude odsloužena mše podle misálu sv. Jana XXIII. celebrovaná R. D. Zdeňkem Prokešem, kterou hudebně doprovodí kombinované těleso literátů a místních hudebníků. Po mši budou následovat loretánské litanie ve vedlejší obrazárně. Okamžik zahájení mše bude záviset na tom, kolik času budou poutníci potřebovat na cestu kombinovanou s modlitbami, předběžný odhad je cca 1 hodina 15 minut. Připočteme-li 15 minut na přípravu, měla by tedy bohoslužba začít v 11:20.

Cestou zpět do Vyššího Brodu mohou poutníci obdivovat krásy Vyšebrodska – oficiální trasa povede nádherným lesem podél Menší Vltavice s vodopády sv. Wolfganga a následně i známého cisterciáckého kláštera, který je v současné době jediným místem v českobudějovické diecézi, kde je možno denně navštěvovat tradiční liturgii (předpokládaný příchod 13:20).

Otec převor nám laskavě povolil zastavit se v klášteře k odpočinku, občerstvení a přátelskému popovídání, které proběhne dle počasí buďto na čerstvém vzduchu formou opékání špekáčků či v přednáškové místnosti (momentálně ještě v případě dobrého počasí zvažujeme variantu občerstvení přímo u Maria Rastu – upřesnění přijde až den dva před akcí, kdy bude k dispozici použitelná předpověď počasí). Pravděpodobně budou mít  i tentokrát zájemci z řad poutníků možnost užít si prohlídku kláštera.

Letos mají poutníci jedinečnou možnost vyslechnout koncert, který pro ně připraví a v barokních sklepích kláštera odprezentují rodina Krutských a literáti z Netolic. Začátek v 15:00.

Na závěr několik praktických poznámek:

1) Na místě budou k dispozici poutnické zpěvníky.

2) Nikde na trase mezi Vyšším Brodem a poutním místem není zdroj pitné vody, poutníci si ji musí vzít s sebou, nebo se smířit s tím, že budou žíznit.

3) Cesta tam je s trochou šikovnosti sjízdná pro kočárek, zpět už by to bylo horší, kus by se musel nést (jsou ale možné i alternativní cesty).

4) Korouhve a lidové kroje vítány.

5) Akce proběhne i za nepříznivého počasí – jak se říká: „Koho Pán Bůh miluje, toho křížkem navštěvuje.“ Případný déšť by proto byl pouze důkazem Boží přízně, co by navýšil zásluhy poutníků… 🙂

6) Další informace podá: Ignác Pospíšil (tel.: 775 048 413, email: cinik@centrum.cz)

7) Tento text je možno dále šířit a přetiskovat, neb být šířen a čten je smyslem jeho existence.

Ignác Pospíšil

Předchozí poutě:

9. 6. 20128. 6. 2013

Napsat komentář