Petice za zachování hranic pro záchranu předčasně narozených

Občanské sdružení Nedoklubko, které má za cíl podporovat rodiny předčasně narozených dětí, protestuje proti návrhu ministra Hegera omezit péči o předčasně narozené děti a organizuje petici odmítající tento návrh:

My, níže podepsaní, protestujeme proti změně pravidel pro záchranu předčasně narozených dětí. Žádáme, aby hranice viability plodu (tzn. hranice stanovená pro záchranu nedonošených dětí) byla zachována ve 24. týdnu těhotenství a nezvyšovala se na týden vyšší. Rozhodnutí o tom, zda se pokusit o záchranu každého konkrétního jedince by mělo zůstat v kompetenci lékaře. Tato kompetence by měla být podložená informovaným souhlasem rodičů…

Přečíst si celý text petice a možnost podepsat ji po internetu můžete ZDE. Já tak již učinil.

Ignác Pospíšil

K diskusím níže:

Duše a hvězdy poskytují na svých stránkách prostor k pokud možno svobodné a otevřené diskusi nad články a příspěvky, které čtenářům předkládají. Nemohou ovšem ručit za správnost diskuzních příspěvků, které také pochopitelně nemusí vyjadřovat názory redakce. Příspěvky obsahující nemístné vulgarity nebo urážky budou mazány, nicméně berte na vědomí, že diskuse má takový objem, že správci ji často nestíhají pročíst celou.

 

11 Responses to Petice za zachování hranic pro záchranu předčasně narozených

  1. MichalD píše:

    Promiňte mi zcela nepoučený dotaz: Z textu této petice vyplývá, že v současné době je hranice již pevně stanovena na 24. týden. Z předchozích diskusí na D&H jsem nabyl dojem, že nyní žádná taková hranice de jure není a že právě ministr Heger se ji snaží zavést. Jak to tedy je? Nechávají se už nyní děti narozené před tímto termínem bez pomoci zemřít?

    • cinicius píše:

      Ta hranice je stanovena na 24. týden, ale pouze orientačně, lékaři běžně chodí pod ni, pokud se dítě narodí ve stavu, který dává nějakou naději na úspěch. Pokud by se zavedla jako závazná, nebylo by to dál možné, protože

      a) lékař/nemocnice by riskovali žalobu od rodičů, pokud by dítě přežilo poškozené (jedna taková asi před rokem uspěla ve Francii)

      b) pojišťovna by péči samozřejmě nehradila – a takový účet za milion, o jehož placení by se asi podělili rodiče s lékařem a nemocnicí, to by, jak jistě uznáte, taky nebylo nic žádoucího….

      • MichalD píše:

        To co říkáte chápu a s argumenty souhlasím. Pokud je ale nyní hranice chápána jako orientační, pak si myslím že je text petice formulován dost nešťastně. Navozuje totiž dojem, že hlavním problémem je posunutí této hranice a nikoliv změna její kvality.

        • cinicius píše:

          Obsahově je petice správně, i když stylisticky možná pokulhává. Požaduje, aby hranice zůstala orientační. Sice bych ji napsal jinak, ale přesto jsem ji podepsal, u petice nelze takto bazírovat na detailech.

          • Lenka píše:

            Hezký den, děkujeme za pozitivní hodnocení petice. Ano je psána trochu narychlo, vznikla během jednoho dne. Větší důraz jsme se snažili dát našemu prohlášení na webu, od petice jsme si slibovali úspěch do cca jedné stovky podpisů. Opak je pravdou, prohlášení trochu zapadlo, petice koluje po celé repoublice , lidé se hlásí k fyzickému sběru podpisů.Vzhledem ke skladbě podpisovatelů- maminky na MD, lidé v důchodu, rodiče postižených dětí lze předpokládat, že se jedná o příslušníky menšin kteří explicitně předpokládají že „další na řadě“ mohou být oni. Ano z Vaší strany byla pochopena správně, jedná se nám o zachování stávajících pravidel pro záchranu dětí /24+ 0/, přičemž hranice je dána konsensem odborné společnosti nikoliv legislativně a mezi 22-24 tt záleží na rozhodnutí lékaře a rodičů. pokud by došlo přeci jen k nějakému jednání záleželo by nám na tom, aby bylo přesněji stanoveno jak se bude postupovat v tzv.šedé zóně-před touto hranicí tj. kolik váhy dostane rozhodnutí lékaře a kolik rozhodnutí rodiče.v zahraničí je hodně akcentováno i rozhodnutí rodičů, otázkou je jak bychom si s tím poradili u nás.hezký den

          • Lenka píše:

            P.S. myslím že důvodem k tolika podpisům je také prostá lidská solidrita s bezmocnými a slabými a celkově nehoráznost takovýchto prohlášení, potažmo snaha postavit se šíření, bojím se to napsat ale asi to tak je..fašistických názorů.

          • cinicius píše:

            Nikoliv fašistických, ale nacistických…

          • Honza Kohoutek píše:

            „přičemž hranice je dána konsensem odborné společnosti nikoliv legislativně“
            Konsens odborné společnosti rozhoduje o tom, kdy zachránit a kdy nechat zemřít člověka? To by mělo být podle petice zachováno?

          • cinicius píše:

            @HK: Hranice je orientační, ne závazná. O tom to je.

  2. […] odsoudili například KDU-ČSL, HPŽ ČR a MKD. Občanské sdružení Nedoklubko vyhlásilo PETICI odmítající ministrův nápad. Podepsání […]

Napsat komentář