Radní Pospíšil k zákazu Velikonočního čtení Bible

Žádal jsem kolínského radního Jana Pospíšila o vysvětlení jeho výroku, že Bible patří do k tomu vyhrazených prostor, kterým podle iDnes vysvětloval své hlasování pro zákaz Velikonočního čtení Bible v Kolíně. Odpověď dorazila dnes. Zde přepisuji naši komunikaci, která naznačuje, že iDnes ve svém článku patrně vynechala závažné detaily a jeho vysvětlení zkreslila:

Vážený pane radní,

se zájmem jsem si přečetl Vaše odůvodnění evidentně nezákonného zákazu Velikonočního čtení Bible v Kolíně.

Cituji iDnes: „Hlasoval jsem proti. Podle mě Bible patří do prostor, které jsou k tomu vyhrazené,“ uvedl jako důvod zamítnutí žádosti radní Jan Pospíšil (TOP 09).

Není mi úplně jasné, takže bych vás prosil o upřesnění toho, co to jsou „vyhrazené prostory“, kam podle Vás Bible patří. Jsou to kostely? Nebo snad muzea? Patří Bible do veřejných knihoven? Smí se o ní učit ve školách? Může si v ní člověk číst na veřejnosti?

S pozdravem Ignác Pospíšil, šéfredaktor časopisu Duše a hvězdy

 

Vážený pane šéfredaktore,

Reaguji tímto na Váš e-mail týkající se mého hlasování na Radě města Kolína a následného vyjádření pro MF Dnes.

Na sobotu 23.4.2011 byly nahlášeny tři akce. Jako první došla žádost Mercedes veteran car clubu, druhou žádost dodala DSSS a třetí byla ohlášena zmiňovaná církevní akce. Rada města povolila tu akci, která byla nahlášena jako první. Žádost DSSS byla zamítnuta stejně jako pořadateli „Čtení Bible“, kterému byla ovšem nabídnuta lokalita jiná a pro danou akci (alespoň dle mého názoru) vhodnější.

Osobně se domnívám, že prostředí, které náměstí v Kolíně v sobotu nabízelo, bylo naprosto nevyhovující pro tak vážnou a komorní akci, jakou čtení Bible je a jsem přesvědčen, že by se jednalo spíše o ponížení a znevážení toho,  co smyslem takovýchto akcí má být.

Opravdu si myslíte, vážený pane šéfredaktore, že číst bibli v prostředí řvoucích motorů je vhodné?

Odpověď na Vaší otázku tudíž zní: prostředí klidné, odpovídající obsahu a náplni. Samozřejmě, že to nemusí být pouze kostel.

Na Vaši další otázku, která mi přijde již trochu „rýpavá“ : ano, Bible samozřejmě do knihoven patří a je na každém, kde si bude Bibli číst. Dále si myslím, že o knize, kterou Bible je, se učit musí. Ani já totiž nejsem ateista a věřte prosím, že i moje děti znají Bibli dobře.

Přeji Vám krásný večer. Jan Pospíšil

Ač musím dodat, že s postupem radních dále nesouhlasím, neboť se domnívám, že naprosto není jejich věcí posuzovat vhodnost prostředí namísto pořadatele, jsem ochoten připustit, že za ním mohly být dobré a nediskriminační úmysly.

Ignác Pospíšil

K diskusím níže:

Duše a hvězdy poskytují na svých stránkách prostor k pokud možno svobodné a otevřené diskusi nad články a příspěvky, které čtenářům předkládají. Nemohou ovšem ručit za správnost diskuzních příspěvků, které také pochopitelně nemusí vyjadřovat názory redakce. Příspěvky obsahující nemístné vulgarity nebo urážky budou mazány, nicméně berte na vědomí, že diskuse má takový objem, že správci ji často nestíhají pročíst celou.

6 Responses to Radní Pospíšil k zákazu Velikonočního čtení Bible

  1. kukn píše:

    Tak pokud je také pravda, že na stejný den a lokaci se přihlásil Mercedes veteran car club a byli první, tak je na místě druhé shromáždění na stejném místě odmítnout. A s panem radním musím souhlasit, že čtení Bible se ke řvoucím motorům vůbec nehodí, nebylo by nic slyšet. Takže jestli to, co píše, je pravda, rozhodli správně a iDnes zcela nepřekvapivě totálně selhala ve své roli informátora.

  2. Honza Kohoutek píše:

    Taky mi přijde v pořádku, že byla povolena zkrátka ta akce, která byla nahlášena jako první.

  3. rehek píše:

    Pokud bylo čtení Bible záležitostí let dřívějších a ne premiérou, pak by se dalo polemizovat o neochotě radních k nové tradici „Čtení Bible na náměstí“, kterou mohli předpokládat. Odůvodnění nevhodností prostoru je zcela nekompetentní.

  4. František Flek píše:

    Dobrý den,

    o akci veterán clubu jsme věděli dopředu, proto jsme nakonec pro čtení Bible na sobotu 23.4. zvolili jiné místo. Nicméně v pátek 22.4. jsme chtěli číst Bibli na náměstí. Ne tento termín zádná jiná akce nebyla hlášena a v pátek k tomu klidně mohlo dojít. Tuto změnu lokality na sobotu jsme hlásili na odbor dopravy. Požadavek na čtení v pátek na náměstí ale zůstal a tomu nebylo vyhověno.

    v úctě, František Flek, pastor

  5. pch píše:

    Alexandr Flek píše: Ted jsem mluvil s organizatorem, bylo to jeste jinak, nez pan radni popisuje – cteni melo probihat na Velky patek a Bilou sobotu – pricemz v patek se zadna jina akce na namesti nekonala – ale radni zakazali oba dny. Holt zase promluvil politik – trocha pravdy, ale celkovy obraz je opacny, nez jak ho vylicil…

  6. Tomáš Fejfar píše:

    pch: Dost dobře je to možná proste administrativní problém. Pokud to bylo podáno jako jedna žádost, tak se to musí celé povolit nebo zamítnout. Nebo pokud to bylo projednáváno jako jedna „věc“: „čtneí v pátek a sobotu“ tak není možné říct „v pátek ano v sobotu ne“ když možná odpovědi jsou ano/ne 🙂

Napsat komentář