Franta si své akty už odvezl

Malíř Roman Franta, který vyvolal pobouření tím, že v galerii Nová síň v klášteře voršilek vystavil obrazy s (decentně řečeno)  velmi odvážnými akty, již svoji výstavu předčasně ukončil a obrazy si odvezl. Bude ale chtít zpět peníze za nevyužitou část pronajímací doby.

Smutné je, že ačkoliv soudný člověk nemůže mít pochyby o tom, že vina za celou kauzu leží na malíři, který pochybil z hlediska morálního a patrně i právního, když ignoroval klausuli ve smlouvě, podle které nesměly jím vystavené obrazy porušovat dobré mravy, samozřejmě se našel „génius“, který obvinil sestry voršilky z „omezování svobody umělecké tvorby“, což je podle něj dokonce porušování Listiny základních práv a svobod“. Blábol pana Bohumila Doležala je k přečtení ZDE – tragický to doklad úpadku české žurnalistiky a právního i mravního bezvědomí autora.

Podrobnější informace o vzniku kauzy vizte v článku Voršilky, brouk Pytlík a jedno „nedorozumění“

4 Responses to Franta si své akty už odvezl

  1. Podiven píše:

    Frantovy obrazy k voršilkám nepatří, nicméně, nelíbilo se mi, jak s nimi stupidně naložili – jak mu je přelepili. Měli to rovnou zavřít.

    • cinicius píše:

      To ale byla práce pana ředitele, nejspíše k posílení efektu. Inteligentnímu člověku je přece jasné, že malíři šlo o skandál, aby trošičku zvedl zájem o své uvadající dílo, a ředitel mu šel ochotně na ruku.

  2. […] samo o sobě nedokáže přitáhnout zájem lidí, tak se je snaží upoutat jinak. Výstava již byla s úspěchem ukončena, “géniové” křičící o svobodě umění se našli i […]

Napsat komentář