Padesát poutníků na Maria Rast

Zastavení křížové cesty

Asi padesát věřících se zúčastnilo tradiční poutě na Maria Rast u Vyššího Brodu. Hlavní skupina poutníků vyšla v 10:30 od vyšebrodského kostela po zelené značce, přičemž se během pochodu do Martínkovského vrchu neopomněla modlit u zastavení křížové cesty, která ji lemují. Déšť ji přes veškerou svou snahu odradit nedokázal…

Po příchodu na místo následovala tridentská mše v kapli na Maria Rast, kterou celebroval P. František L. Juchelka OFMConv. Obětování Mše bylo rozšířeno o úmysl uzdravení pana Krutského, který pomáhal pouť připravit, ale zúčastnit se jí přímo nemohl, protože leží v nemocnici. Hudebně Mši doprovodila smíšená skupina literátů a místních hudebníků, jimž po právu náleží velké uznání. Poté následovaly i Loretánské litanie.

Poté následovala cesta po žluté značce podél vodopádů sv. Wolfganga, která nás zavedla až k vyšebrodskému klášteru. Plánované opekání špekáčků bylo s ohledem na déšť nahrazeno občerstvením uvnitř kláštera. Po jídle a povídání, kterého se krátce zúčastnil i otec převor, následovala prohlídka kláštera. Bohužel interiér klášterního kostela se zrovna opravuje a je plný igelitu a lešení, což je v jistém smyslu pozitivní, protože díky tomu se budeme více těšit na zopakování akce a prohlídku neprohlédnutého. Poutníci se rozešli někdy po půl páté.

Děkuji tímto otci Juchelkovi, otci Prokešovi, rodině Krutských, otci převorovi a všem dalším (spolu)organizátorům. A těším se na příští rok, kdy bychom pouť k Panně Marii, Matce Milosti, rádi zopakovali.

Ignác Pospíšil

Fotografii laskavě poskytl Pavel Kindl.

3 Responses to Padesát poutníků na Maria Rast

  1. Hamish píše:

    Za rok uz dorazim.

  2. Antonín píše:

    Krásná pouť. Ať je více takových. Budu se za vás modlit.

  3. […] 9. 6. 2012 – 8. 6. 2013 […]

Napsat komentář